top of page

EKONOMSKA FAKULTETA

UJETA ENERGIJA 7. april 2015
IMG_1391.JPG
IMG_1281.JPG
IMG_1414.JPG

V mesecu aprilu 2015 se v Galeriji Ekonomske fakultete predstavlja  slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec.

Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane se poleg slikarstva ukvarja tudi z drugimi dejavnostmi kot so bioterapija, modno oblikovanje in stiliranje. Vse našteto s pridom uporablja in kombinira v svojem vsakdanjem delu. S slikanjem se aktivno ukvarja 10 let, prav tako se redno udeležuje ex-temporev in slikarskih kolonij po Sloveniji in v tujini. Današnja razstava v Galeriji Ekonomske fakultete je že 28. samostojna in ravno se je zaključila 46. skupinska razstava. Slavica je na Arthousu, College of Visual Arts v Ljubljani diplomirala z naslovom zaključne naloge »Moč barve v slikarstvu.«

Pravi, da so barve neskončna energija, njeno življenje in njena ljubezen. Ko slika z barvami, se predaja energijam, ki so prisotne vse naokrog nas, in se prepusti nevidnim silam, da jo vodijo. V njenih slikah se uspešno združujeta slikarstvo in zdravilstvo, saj gledalec ob njih začuti močan energijski naboj.

Pokojni profesor Mirko Juteršek je pred leti zapisal:

»Ker Slavica slika, kot rečeno zelo impulzivno in sproščeno, lahko tudi samosvoje in doživeto upodablja, kar ji leži na duši.«

ENERGIZIRANE BARVNE EKSPRESIJE

»Diplomirana slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec živi z barvami. Čuti jih na poseben način. Njene zaveznice so in zaupnica. Kako mogočna je njihova izrazna moč potrjuje na vsakem ustvarjalnem koraku svojega tematsko in slogovno variiranega opusa, utemeljenega na ekspresionističnih prvinah.

Slikarstvo je medij, ki se mu razdaja in vanj predaja del sebe, svoje zaznave, čutenja, doživljanja, razpoloženja in svojo notranjo moč. Prav barve, vsa ta intimna stanja njenega notranjega sveta, vsrkajo v svojo materijo in jih nato prevajajo na gledalca. Tako likovne podobe, poleg figuralnih zametkov, sugestivnih, asociativnih in celo simbolnih kolorističnih vrednosti, postanejo tudi vir blagodejnih učinkov, moči in energije.

Avtorica se z barvami poigrava, vendar njihovo nanašanje ne prepušča naključjem, saj je njena igra nadzorovana in osebno vodena. Tako urbanizira slikovno polje, ga spreminja v večplasten, živ, pulzirajoč slikovni organizem. Ta prekipeva v moči živahnih, čistih, polnih kromatskih vrednosti, ki medsebojno komunicirajo, se plastijo, prelivajo, pretakajo ter prehajajo iz svojega primarnega stanja v sekundarno, mešano.

Nanosi so karakterno raznoliki in ustvarjajo občuten teksturalni efekt slikovne povrhnjice, saj se razpirajo od lazurnih pa do sintetiziranih stanj, ki nastopajo v obliki najbolj konsistentne materialnosti. Tekstura je v nekaterih rešitvah ustvarjena tudi s pomočjo aplikativne tehnike kolaža. Za izrazito avtorsko učinkovanje površine pa slikarka poskrbi s samosvojimi recepturami in uporabo lakov, ki podkrepijo živost in dajejo podobam žlahten lesk.

Likovna dela so dinamično kompozicijsko zasnovana in živahno notranje dogajanje zajema celotno slikovno polje ter se optično razteza celo čez rob, v širši prostor. Nekateri slikovni koncepti gravitirajo k centralni zasnovi, v kateri se še posebej manifestira globina, ki svojo iluzivno tendenco dopolnjuje s svetlobno prežarjenostjo.

Slavičine slike so pomensko odprte, a barviti vulkan postane zavetje za figuralne vsebine, za človeka, za elemente flore in favne. Avtorica jih z ekspresivno doživeto, tekočo risbo popelje v oblikovno bivanje, k vzpostavitvi želenega izraznega namena. Slutnja konkretnosti pa se poraja tudi iz nedefiniranih barvnih »madežev« in iz njihovega medsebojnega komuniciranja. Slikarkina dejanja niso v službi verističnega poustvarjanja, temveč izražanja.

Za Slavico Štrukelj Kokoravec je barva medij, ki ji omogoča senzibilno slediti svojim čustvom, ki ji omogoča izražanje, razdajanje sebe. Je snov, ki žari z izrazno silnostjo. Svet, v katerega nas odpelje, je barvna mavrica, pozitivna, optimistično naravnana, topla, prijetna in energijsko bogata. A zapeljiva ni le za oči, ampak prevzame tudi dušo in telo ter človeku ponuja revitalizacijski učinek, mu omogoča preporod in mu daje moč. Barva, kot temeljna likovna prvina slikarstva, tako postane tudi vir energije. Energijsko vrednost slik Slavice Štrukelj Kokoravec potrjuje tudi certifikat Inštituta BION (Certifikat za energijski vpliv avtorskih zdravilnih slik). Tako imajo njena likovna dela presežno vrednost, razsežnost, ki seže onkraj estetskih doživetij in sporočilnosti.«

http://efnet.si/2015/04/slavica-strukelj-kokoravec-ujeta-energija/

bottom of page