KIPARKA

LEYA Marinčič

Leyina kreativnost pokriva široko področje umetnosti od kiparjenja, fotografije, filma do plesa, grafičnega oblikovanja in še mnogo drugih področji, zato ni nič nenavadnega, da se je njena ustvarjalnost pričela že v otroštvu. 
Na področje kiparstva je pristopila na popolnoma inovativen in svojevrsten način, kjer je svoje skulpture ustvarila iz materialov kot so steklena vlakna, najrazličnejše polimernih smole in ne nazadnje tudi kamen, les, teraton in različnih kovinskih materialov. S skrbno končno obdelavo z različnimi pigmenti brona in bakra ustvari prav poseben in realističen vizualni učinek, značilen za umetnine ustvarjene s tovrstnih kovin. Z natančno površinsko obdelavo »patine« in senčenjem se dodatno še krepi prostorska navzočnost Leyinih umetnin, katera tematika in navdih pa umetnica črpa iz najrazličnejših področji svojega življenja in strasti. Tako živalska figuralika predvsem nastaja iz njene strasti za fotografijo konjev in živali, kot plesna figuralika nastaja iz ljubezni do plesa. 
Avtorica se zelo dobro zaveda kako pomembna je prezentacija umetniških del, zato so vsa njena dela vedno nameščena na posebne, estetsko pomembne podstavke, izdelane predvsem iz naravnih materialov, kot so obdelan ali ne obdelan les, klesan ali naravni kamen ali občasno celo ročno obdelane kovine, kar še bolj poudari njen občutek za estetiko, kot tudi njeno izjemno inovativnost pri uporabi materialov za upodobitev svojih včasih tudi abstraktnih kreacij.
Svojo kiparsko kariero je Leya pričela s prvo razstavo v Spomeniškovarstvenem Centru v Ljubljani, kmalu po pričetku kreiranja svojih prvih umetnin. Za tem so sledile še druge razstave in že takrat je bila razvidna Leyina umetniška strast v njenih delih in le ta strast jo je, poleg mnogih razstav v Sloveniji, kot so Galerija PopArt in Grad Ozeljan, pripeljala tudi do razstav v tujini, med njimi tudi na Dunaju v Slovenski Kulturni Center Korotan, v Italijo v Galerijo LuxArt, na Hrveškem Tuhelj, New York Seeme, in v Južno Korejo, kjer je v muzejski zbirki Kangwonske Nacionalne Univerze razstavljena tudi Leyina kreacija.
Zahvaljujoč Leyini prisotnosti in prepoznavnosti na razstavah v tujini, se je leta 2018 umetnica udeležila svojega prvega največjega mednarodnega sejma sodobne umetnosti v Milanu. Kasneje pa se je udeležila na mednarodni razstavi  sodobne umetnosti v Torinu, kjer je bila razstavljena v Muzeju. Nato je razstavljala na Slovenskem Ministerstvu za Obrambo Republike Slovenij. V letu 2022 je bila povabljena iz strani Galerije/Muzeja iz Pariza Louvre, da bi razstavljala skupaj s Slavico Š.K. svoja dela (sicer zaradi nepredvidljivih razlogov, se ni mogla udeležiti. Pravi pa da je že takšno povabilo velika čast in cenjenje njene umetnosti)

 

기증유물수탁확인서-Dr. Ivan Kreft.jpg
Leya Marincic_SeeMe Official Letter of Inclusion (Affordable Art Fair).jpg

JUŽNA KOREJA, Certifikat o razstavljeni skulpturi Ajda, Razstavljena skulptura Muzejski zbirki na Kangwonski Nacionalni Univerzi v Južni Koreji v letu 2018

NEW YORK Metropolitan Pavilion USA

SeeMe Exhibition

290374218_2779980722296786_5307512053350149084_n.jpg

PARIS Galley LOUVRE Povabilo

screencapture-mail-google-mail-u-0-2022-06-30-16_31_55.png

SINGULART Art Paris online gallery

Leya Marincic Skulpture, Kipi, ART Quantum Energy, Contemporary Art, Sculptures,
IMG_20180903_213018_edited.jpg
20210710_152313.jpg
Leya Marincic Skulpture, Kipi, ART Quantum Energy, Contemporary Art, Sculptures,